Chat with us, powered by LiveChat
Nieuws

Anti virus app android

Volgens de consumentenbond heeft Android een anti virus app nodig. Ze zeggen dat de standaardbeveiliging de telefoon niet goed genoeg beschermt. Betere beveiliging tegen malware op android. Maar hoe bescherm je wel ? Android wereldwijd veruit het meest gebruikte besturingssysteem voor telefoons.

Ook in Nederland hebben de meeste mensen een Android. De Consumentenbond maakt er hard werk van om Android veiliger te maken. In de 1 e week van 2019 kwam de Consumentenbond al in het nieuws.

Hier vertelde ze dat de gezichtsherkenning niet veilig is en verbeterd moet worden. De Consumentenbond deed ook een paar testen door een aantal sketchy apps te installeren om te kijken hoe goed Android play protect de telefoon werd beschermt. Ook werden phishingsites bezocht, om te kijken hoe goed de safe browsing functie werkt van google Chrome. De uiteindelijke resultaten waren dat maar 56% van de apps en sites werden herkent. Dit duidde de Consumentenbond dan ook aan, met de bedoeling dat google beter zijn best moet doen om de gebruikers veilig te houden. Virusscanner, betaald of onbetaald ?

Het voorlopige advies van de Consumentenbond is nu dat je zelf een virusscanner download. Ze zeggen dat het wel slimmer is om een betaalde virusscanner te kopen. Deze zijn tamelijk beter in het herkennen van phishingsites en corrupte apps.

Het probleem van een betaalde virusscanner is dat het zonder van je geld is, maar ook dat het ten koste gaat van de systeem capaciteit van je telefoon. Dit komt omdat in Nederland het bijna onmogelijk is om een corrupte app te downloaden. De Google play store wordt door Google zelf nog goed schoongemaakt. Het is zeldzaam als je een app hebt die daadwerkelijk het gemunt heeft op je gegevens.

Als je dan ook zo een app onwetend hebt geïnstalleerd, is er nog geen rede tot paniek. Voordat de app je gegevens heeft moet je eerst goed graven in de instellingen. Ook wordt er altijd gevraagd of de app toegang mag tot je contacten, camera etc. Dit kun je natuurlijk weigeren. In sommige landen kun je dan ook de Google Playstore niet gebruiken.

Vandaar dat de meeste corrupte apps in die landen voorkomen. Ze hebben geen 1 e linie van defensie voor de gevaarlijke apps. Phishing Het probleem ‘’ phishing ‘’ is een probleem waar Android zelf niet veel aan kan doen. De consumentenbond zegt dat dit kwalijk te nemen is van de makers van Chrome en de ontwikkelaars. Maar wat is phishing nou ? Met phishing wordt er een namaak site gemaakt. Op deze site wordt naar je persoonlijke gegevens gevraagd. Mensen worden verleid door kortingsbonnen en acties die alleen via die site te verkrijgen zijn.

Hiervoor kun je aparte beveiliging apps voor downloaden die in je browser zit en beter is in phishing sites te herkennen. Hoe beveilig ik me op Android ? Op je computer of laptop is het normaal om als eerst een anti virus scanner te instaleren. Malware kun je op je computer krijgen zonder dat je zelf iets verkeerd doet. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de advertentieserver van een betrouwbare site gehacked is en die dus de computer met malware besmet.

Op Android werkt het anders. Daar kan het alleen via een besmette app. De malware verdwijnt ook weer heel simpel als je de app verwijdert. Ook is het op Android lastiger omdat je zelf kan kiezen of de app bij je contacten etc. kan.

Een antivirus heeft dus ook weinig zin op een telefoon. De malware bereikt je gegevens niet zolang je niet te veel toestaat. ​Phishing is een iets wat groter probleem die lastiger is om tegen beschermt te zijn. Je kunt het best je eigen bankapp gebruiken, en controleer altijd de url op een veiligheidskenmerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *