Chat with us, powered by LiveChat
Nieuws

Gamen kan verslavend zijn !

Het effect van games op ons brein beperkt zich niet alleen tot in onze slaapkamer of de woonkamer. Het kan op alles effect hebben. Hoe je tegen dingen aan kijkt. Wat er in je dromen voorkomt en misschien zelfs hoe je je gedraagt. Denk jij bijvoorbeeld ook dat een bus kan zweven door een luchtballon ? Of dat een passasiersvliegtuig makkelijk onder een brug doorkan ? Dat zou het kunnen zijn dat jij GTP heb ervaren. GTP oftewel Game Transfer Phenomena.

GTP is het moment als je iets uit een game herkent uit het echte leven. Bepaalde elementen kunnen dan emoties of gedachtes opbrengen in je hoofd. Ook kan het fysieke acties oproepen zoals Fortnite dansjes tot aan gewelddadige acties gebruiken uit de game om problemen op te lossen.

Angelica Ortiz de Gortari is een PhD student die het GTP introduceerde in haar eindproject en inmiddels al verschillende studies en enquêtes verricht om het GTP ver uit te pluizen. Via verschillende game fora’s heeft ze vragenlijsten en testen uitgebracht en kreeg hierop honderden reacties. Daaruit waren een paar interessante reacties. Bijvoorbeeld iemand die health bars in fifa kon zien. Dit was een van de interessantste omdat dit dus een mix van 2 games waren. Hij was een fanatiek World of Warcraft speler.

Ortiz legt uit wat ze met de onderzoeken wilt bereiken. ‘’ Mijn doel is om mensen bewust te maken van de GTP en het onbekende, bekend te maken’’. Vaak wordt zo een reflex op een game referentie gezien als hallucinatie, maar GTP is vrij normaal voor de fanatieke gamers. Het is alles behalve een ziekte of afwijking.


Je zou denken dat de steeds realistischer wordende wereld het steeds moeilijker maakt om een game nog acties of gedachtes op te laat wekken. Maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Ons brein is makkelijk om te manipuleren en er andere gedachtes in te pompen. Ons brein maakt contant connecties tussen game en realiteit. Het is wel zo dat oudere games als pacman of tetris niet of minder GTP ervaringen oproept. Dat omdat ze niets te maken hebben met de realiteit. GTP ervaringen zijn in meer dan 100 games gevonden. Het in niet zo dat het aan een genre is gekoppeld. Het is niet dat alleen openworld spellen zoals GTA V deze ervaringen oproept. Het kan al bij een puzzelspelletje of dansgame gebeuren.